Сучасна флора та фауна
Креацентр > Статті > Сучасна флора та фауна > Інкубаційні птахи: інженери гнізда

Інкубаційні птахи: інженери гнізда

Що було б, якщо б ваше життя залежало від здатності батьків розпізнавати вузький діапазон температур без використання термометра? Якщо б ви були невибагливою Глазчастою куркою, яка належить до сімейства птахів, відомих як інкубаційні птахи, то ваше життя цілком залежало б від здатності ваших батьків висиджувати яйця при температурі від 29 до 38 градусів за Цельсієм (в середньому при 33 градусах за Цельсієм).

Інкубаційні птахи не гріють свої яйця, сидячи на них. Замість цього вони будують свого роду "інкубатор". Незважаючи на скромний розмір курки, працьовита Глазчаста курка бере на себе інженерну задачу побудувати вражаючий курган для яєць, копаючи близько 3 футів в глибину і 10 футів завширшки (приблизно 90 на 300 см) за допомогою своїх великих ніг. Потім вони заповнюють цю западину всілякими органічними речовинами: паличками, листям, корою, травою, піском і ґрунтом.

Як компостна купа, цей органічний матеріал починає розкладатись, збільшуючи температуру в кургані. Використовуючи свої дзьоби та язики, Глазчаста курка стежить за температурою кургану. Коли температура у кургані досягає приблизно 30 градусів за Цельсієм (86 градусів за Фаренгейтом), курка кладе яйце. Кожного тижня або двох тижнів протягом шести місяців вона приходить закласти інше яйце. В цілому вона розміщує від 15 до 30 яєць. У порівнянні з її розміром тіла, яйця досить великі - близько 10 відсотків від її маси тіла. До кінця сезону закладання вона може відкласти 250 відсотків своєї маси тіла.

Самець розміщує кожне яйце у потрібному місці всередині кургану. Він постійно перевіряє температуру, змінює курган так, щоб постійно залишалася потрібна температура, а вологість була близько 99,5 відсотків. Якщо температура занадто висока, самець виставляє яйця на повітря і може насипати пісок на цей курган як захист від сонця. Якщо температура занадто низька, він виставляє яйця на сонце на один день, а потім укриває їх всередині кургану протягом ночі.

Тисячі пор в яйці дозволяють дихати курчатам. Унікальною особливістю цих пор є те, що вони мають форму конусів з вузькою частиною всередині.1 Коли пташеня зростає, йому не вистачає повітря з цих вузьких отворів. Через те, що воно дряпає оболонку, отвори конусоподібної пори збільшуються в розмірах, забезпечуючи надходження повітря.

Пташеня вилуплюється з яйця за допомогою сильних кігтів. Але воно не стає вільним одразу. Ще 15 годин курча лежить на спині і прориває свій вихід з ями. На відміну від багатьох інших птахів, інкубаційні курчата вилуплюються, маючи повне оперення, і здатні знайти собі їжу з першого дня - вони не отримують ніякого догляду з боку своїх батьків. Глазчасті курки можуть літати протягом 24 годин. Без навчання батьків, інкубаційні птахи зростають, щоб будувати і слідкувати за своїми власними курганами.

Глазчаста курка в Онгерап, Західна Австралія. Зображення Магнуса Манке.

Короткі відомості

  • Глазчаста курка належить до сімейства Великоногих (Megapodiidae). Назва "megapode" означає "великі ноги". Вони використовують свої великі ноги, щоб побудувати кургани. Інкубаційні птахи живуть в Австралії та на сусідніх островах. Низка видів у сім'ї великоногих охоплює Австралійський регіон, включаючи Філіппіни та острів Тініан на Північних Маріанських островах.2
  • Ранні європейські дослідники в Австралії вважали, що кургани Великоногих були курганами аборигенів. Деякі Великоногі будують кургани на 10 футів у висоту і 50 футів в ширину.
    • Нагадуючи маленьку індичку, у Глазчастої курки є велика кількість сірого, темно-коричневого, білого та чорного пір'я, що маскує його від хижаків. Австралійський Чагарниковий Великоніг, найбільш поширений вид Великоногих, в основному має чорний окрас пір’я, а голова червона.
  • У деяких частинах Австралії Глазчаста курка знаходиться під загрозою зникнення.3 Загрози включають в себе розчищення земель, хижаків, таких як лисиці, кліматичні зміни та збільшення природних пожеж.
  • Хоча більшість Великоногих живе в лісистих місцях, Глазчаста курка може жити в засушливих чагарниках.4
  • Інкубаційний птах не є прискіпливим в їжі. Він, як браузер, знаходить рослини, ягоди, насіння та комах.
  • Деякі види Великоногих кур, які важать лише три-чотири фунти, відкладають яйця, кожне з яких має вагу половини фунта.

Божий дизайн

Ідея еволюції пропонує, що життя є результатом безглуздого шансу. Як міг би безглуздий шанс привести до появи такої складної істоти, як інкубаційний птах? Глазчаста курка повинна якось вміти будувати та підправляти курган, щоб зберігати температуру в певному діапазоні. Ці унікальні конструкції мали б існувати одразу, щоб запобігти вимиранню.

І еволюціонізм, і креаціонізм - це історичні науки, а не практичні, оскільки вони інтерпретують події минулого на основі філософських припущень. Еволюціоністи припускають, що світ почався з великого вибуху і що життя розвивалося від неживого до первісних форм життя та потім вже до вищих форм життя. Початкове припущення креаціоністів полягає в тому, що Біблія є безпомилковим Божим Словом, якому слід вірити з початку: "Спочатку Бог створив небо та землю" (Буття 1:1).

Креаціоністи не здивовані чудовими істотами, такими як інкубаційні птахи, бо в Біблії сказано, що Бог зробив все "вельми добре" (Буття 1:31). Створивши птахів на п'ятий день Тижня створення, Мудрий Дизайнер створив їх цілком сформованими та функціонуючими відповідно до їх виду з генетичним потенціалом для зміни з метою наповнення землі (Буття 1:20-23). Недарма нам подобається така різноманітність птахів, від пірнаючих пінгвінів до мініатюрних колібрі  та до інкубаційних птахів, які будують свої кургани.

«Яка їх, твоїх діл, Господи, сила! У мудрості усе ти створив, - повна земля твоїх створінь.

Нехай слава Господня буде повіки нехай Господь радіє творами своїми». (Пс. 104:24,31)

 

Автор: Карін Вієт

Дата публікації: 22.08.2017

Джерело: Answers in Genesis

 

Переклад: Літус П.

Редактор: Кравець Д.

 

Посилання:

  1. Incredible Creatures That Defy Evolution I, directed by Steve Greisen (Monument, CO: Reel Productions, 2006), DVD.
  2. Josep del Hoyo, Andrew Elliott, and Jordi Sargatal, eds., New World Vultures to Guineafowl (volume 2 in Handbook of the Birds of the World, Barcelona: Lynx Edicions, 2004), 288–304.
  3. “Australian Threatened Species: Malleefowl Leipoa ocellata,” Department of the Environment and Energy (Australia), 2006, http://www.environment.gov.au/system/files/resources/eed39fb9-0a63-4aac-bc84-785330d8b9fb/files/tsd06malleefowl.pdf.
  4. Ibid.

 

 

Написати коментар