Перехідні форми людей (гомініди)

Статті / Антропологія / Перехідні форми людей (гомініди) / Важливість відсутнтьої ланки: перехідні форми людини /

Важливість відсутнтьої ланки: перехідні форми людини

Автор:

Джерело: Answers in Genesis

від 01.08.2018

Як вчені не стараються, вони не можуть з'єднати відчутні ланки в еволюції людини. Але чому?

Ви бачили знамените зображення і його численні пародії, де чотири чоловіки впевнено рухаються, чи не так? Ні, я не кажу про обкладинку альбому Beatles "Abbey Road", а про інше знакове зображення - ілюстрації людської еволюції. Це зображення повинно представляти наукову істину, але наскільки воно ґрунтується на фактах, а наскільки – на уяві? Відповідь має більш важливі наслідки, ніж ви могли б подумати.

Ви коли-небудь казали своїм дітям пошукати що-небудь перекусити в шафі? Ви думали, що ваша дитина візьме батончик з мюслі, але вона повернулася з желейними ведмедями. Ми прагнемо знайти те, що хочемо знайти. Так часто буває і в наукових дослідженнях. Більшість антропологів, наприклад, починає з припущення, що люди еволюціонували від мавпоподібних істот. Потім, коли вони знаходять скам'янілості з характеристиками, які, як їм здається, належать істоті між сучасними мавпами і людьми, вони позначають їх як перехідні форми або відсутні ланки в уявному ланцюжку еволюції.

Д-р Девід Пільбах, куратор палеоантропології в Музеї археології та етнології Пібоді, погоджується: 

«Теорія еволюції людини здебільшого робить твердження про нас зараз та про ідеологію, ніж про минуле. Палеоантропологія більше висвітлює те, як люди бачать себе зараз, ніж те, як все таки з'явилися люди. Але це єресь». 

Ця заява відомого еволюціоніста є важливим нагадуванням про те, що факти не говорять самі за себе - ми інтерпретуємо їх на основі наших відправних точок.

Християни повинні сприймати кожну думку в слухняності Христу (2 Коринтян 10: 4-6), використовуючи Біблію, щоб сформувати розуміння питання походження людей. Коли ми починаємо з того, про що ясно говориться в Писанні, про еволюцію людини не може бути й мови. І якщо люди не еволюціонували від мавпоподібних істот, то ніяких відсутніх ланок не існує.

Як можна так впевнено виступати проти еволюції? Можна, адже Бог задокументував усе, що відбувалося з абсолютною ясністю. У Буття 2 ми бачимо, як Адам був створений з пороху землі по-особливому. У цьому уривку підкреслюється унікальна, ніжна дія Бога у формуванні першого чоловіка, а згодом йдеться про особливе створення жінки. Втручання Бога далеке від випадкових процесів еволюції. Пізніше пророки і псалмоспівці роблять такий же акцент, порівнюючи історичне створення Адама з пороху з роботою гончара, який виліплює людину з глини. Ми не є результатом безглуздих взаємодій протягом мільярдів років. Людина - це особливе творіння Бога, який нас любить нас і про нас дбає. 

Отже, що нам робити з твердженнями, що Люсі або інший скам'янілий гомінід – наша бабуся? По-перше, нам слід пам'ятати, що кожна людина є упередженою при відповіді на питання про походження життя. По-друге, ми повинні запитати, на чому вони засновують свої твердження.

Коли вчені знаходять нову скам'янілість, на ній немає ярликів з науковою назвою, таких, як ми бачимо на музейних експозиціях. Вчені дають ім'я пізніше і намагаються визначити зв'язок нової скам'янілості з іншими зразками, знайденими раніше. Еволюціоніст, який вважає, що все життя на землі пов'язане між собою, буде використовувати еволюційний фільтр для обробки доказів. Оскільки мавпи і люди імовірно пов'язані між собою, еволюційні дослідники розглядатимуть будь-які людиноподібні риси в скам'янілих мавпах як перехід, який дозволив їм стати більш людяними. Вони знайдуть те, що шукають, оскільки еволюція в їх розумі вже є істинною.

Крім того, еволюціоністи пропонують різні пояснення того, як розвивалися люди, тому вони малюють різні генеалогічні древа, щоб з'єднати одні і ті ж скам'янілі зразки. Самі інтерпретації ж змінюються з часом. Гілка приматів в генеалогічному дереві в підручниках, якими користуються ваші діти, може відрізнятися від тих, які були у вас у школі. Еволюційні заяви набагато менш переконливі, ніж це стверджує більшість авторів.

Для біблійного креаціоніста відсутніх ланок не існує. Це або мавпа, або людина, а не щось середнє між ними. Замість гілок на одному еволюційному древі життя кожен створений вид слід розглядати як окреме дерево в саду Божого творіння. Кожне дерево має безліч гілок, але одне дерево ніколи не перетворювалося в інше.

Хоча ці деталі можуть виглядати другорядним в науковому контексті, в їх основні лежать серйозні питання. Якщо люди еволюціонували від мавпоподібних тварин, чому ми поводимося не так, як тварини? Еволюціоніст не має чіткої відповіді на це запитання. Якщо шимпанзе може вбити члена конкуруючого племені, то чому людині не можна так робити? Біблія дає чітку і послідовну відповідь: вбивство неможливе, тому що всі люди створені за образом і подобою Бога. Завдати шкоди людям, які носять образ Бога, є гріхом проти самого Бога, який їх створив. Але якщо ми приймемо ідею про те, що люди - це просто тварини, які знаходяться на іншій стадії еволюції, тоді у нас немає твердої підстави говорити, що заподіяння шкоди - це гріх.

А без гріха нам не потрібен і порятунок від наслідків цього гріха. Нам не потрібен Спаситель. Тому вважати, що перша людина була просто мавпою, чий мозок розвинув певні здібності, призводить до заперечення Євангелія. Якщо Бог не створював першу людину, Адама, то останньому Адаму, Ісусу, не потрібно було приходити і брати на себе всі гріхи. І це точний зв'язок, який робить апостол Павло, пояснюючи суть Євангелія в 1-Коринтян 15. Якщо Бог не створив Адама, тоді Ісусу не потрібно було вмирати за наші гріхи.

Тому наступного разу, коли ви побачите химерні зображення мавп, що перетворюються на людей, пам'ятайте, що вони можуть змусити людей заперечувати основні істини християнства, від першого гріха до спасіння у Христі. Найважливіший зв'язок нашого походження - це зв'язок між Адамом і Ісусом. Ми не можемо дозволити цій ланці зникнути.

А як щодо мавполюдей?


Еволюціоністи постійно намагаються вирішити, які скам'янілості можуть заповнити відсутні ланки між людьми і мавпами. З іншого боку, креаціоністи знають з Біблії, що Бог створив перших людей в той же день, що і мавп, тому всі скам'янілості належать або мавпі, або людині, і між ними немає відсутніх ланок.

Читайте Креацентр Планета Земля в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх новин.

Подібні матеріали

arrow-up